tiistai 14. helmikuuta 2012

Ruusuista imelyyden kansainvälistä juhlapäivää kaikille kultamusukoille


Ystävänpäivä. Vaaleanpunaisia sydämiä ja suklaata itseensä ahtavia, onnettomia sinkkuja. Sokerihuuruisia pariskuntia, Facebook täynnä hyvää kaksiviikkoispäivää, kulta -viestejä. Uh, että minä en ymmärrä tätä ”juhlaa” sitten ollenkaan.

Ystävänpäivä on alun perin eurooppalainen, tarkemmin sanottuna roomalainen rituaalipäivä, josta kristityt sitten leipoivat pyhän Valentinuksen muistopäivän. Juhlan turhuutta korostaa ironisesti se, ettei kukaan ole edes varma, onko tämä Valentinus, jonka mukaan päivä on saanut englanninkielisen nimensä, Valentine’s Day, ollut roomalainen pappi vai Ternin kaupungin piispa. Ystävänpäivälle kävi kuitenkin samoin kuin joulupukille: amerikkalaiset omivat sen ja tekivät siitä kansainvälisen spektaakkelin ja tuotteen. Nykyisin viettämämme ystävänpäivä on pelkkää vaaleanpunaista kartonkia ja pahanmakuisia konvehteja alusta loppuun.

Tiedän, että tämä kuulostaa katkeralta. Okei, olen sinkku ja vihaan ystävänpäivää, mitä sitten? Kyse ei ole siitä, ettei minulla ole ketään, kenen kanssa sitä viettää, koska asia ei ole niin; minulla on kyllä ystäviä, joiden kanssa olen ystävänpäivää aiempina vuosina – vähän vastentahtoisesti – juhlistanut. Totta kai minä aina mielelläni vietän aikaa ystävieni kanssa, mutta minun ongelmani on se, että tietty päivämäärä asettaa pakotteen tietylle mielialalle, tietylle värikoodille ja on pakko olla hymyilevä ja mukava, vaikka oikeasti vituttaisi niin maan perkeleesti.

Ystävänpäivä on yksi turha juhla monien muiden joukossa. Muut turhat juhlat (lähinnä juhannus ja vappu), joista en ennen pitänyt, ovat kuitenkin saaneet uuden hohteen sen jälkeen, kun tajusin, että ne ovat päiviä, jolloin kaikki ovat juhlimassa ja ihmisiä näkee, minne meneekin. Se on hyvä puoli näissä päivissä, mutta ystävänpäivänä tätä aspektia ei ole. Missä ovat ystävänpäivän megabileet?

Ystävänpäivä on lisäksi todella julma juhla. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka itkevät itsensä uneen joka ilta, koska eivät sinäkään päivänä löytäneet unelmiensa prinssiä tai prinsessaa. Heille jokainen päivä on muistutus siitä, että he ovat edelleen yksin. Voitteko kuvitella heidän tuskansa moninkertaistumisen ystävänpäivänä, kun kaikki parit juhlivat sitä, miten onnellisia he ovat yhdessä? Muina päivinä minun sympatiani näitä ihmisiä kohtaan on pieni, ellei olematon, koska minun filosofiassani ihminen ei voi olla onnellinen toisen kanssa, jos ei ensin osaa olla onnellinen yksin.

Parina viime vuonna ystävänpäivä on kuitenkin saanut näkökulman, josta jopa minä pidän: Forever Alone Day (ikuisesti yksin -päivä). Viime viikon lopusta asti sosiaalisen median kanavat, lähinnä Facebook ja Twitter, ovat tulvineet englanninkielisiä Forever Alone Day -vitsipäivityksiä. En tiedä miksi, mutta minusta ne ovat hillittömiä! Ne osoittavat, että maailmassa on edelleen ihmisiä, jotka osaavat suhtautua elämään huumorilla ja katsoa asioita oikeissa mittasuhteissa. Suurin osa näiden päivitysten laittajista kuitenkin on varmaan sinkkuja, joiden elämä ei kaadu siihen, ettei heillä ole ketään, jolle antaa marmeladisydämiä ja tonneittain suukkoja vaaleanpunaiseen lahjanauhaan käärittynä (ja loput katkeria sinkkuja, jotka eivät halua myöntää seurankaipuutaan kellekään). Koska olen yksi näistä tyytyväisistä sinkuista, nämä päivitykset pelastavat minut ystävänpäivältä. (Okei, myös se, että kello on kuusi, enkä edelleenkään ole noussut sängystä, puhelimessani ei ole akkua, koska laturi on rikki, en ole nähnyt tänään yhtään elävää ihmisolentoa ja Facebookistakin kävin vain lukemassa ilmoitukset.)

Tässä muutama esimerkki loistavista Twitterin Forever Alone Day -päivityksistä:

Tomorrow is Tuesday... just another Tuesday. #foreveralone  
(Huomenna on tiistai... vain tavallinen tiistai.)

The #ForeverAlone club is organising a candle-light march from neighbourhood to a nearby pub. 
(Naapuruston #ForeverAlone-kerho järjestää kynttilämarssin lähipubiin.)


Roses are red, violets are blue, vodka costs less, than dinner for two #foreveralone #ifyouaresingle  
([Perustuu englanninkieliseen runoon.] Ruusut ovat punaisia, orvokit sinisiä, vodka maksaa vähemmän, kuin illallinen kahdelle. #foreveralone #josoletsinkku)


My way of spending Valentine’s Day: naked, on the floor, with a bottle of Jack Daniel's in my hand, screaming Adele songs to my cat. 
(Minun tapani viettää ystävänpäivää: alasti, lattialla, pullo Jack Daniel'sia kädessäni, kiljun Adelen kappaleita kissalleni.)


Tässä vielä asiaankuuluvaa musiikkia. Luoja, tämä biisi on loistava... 


Hyvää Forever Alone Dayta kaikille!
foxi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti